Dan maar je motorfiets schoonmaken

Nu we weer volop in de Covid-19 ellende zitten, zijn een groot aantal activiteiten niet ‘veilig’ meer. De voetbalstadions zijn dicht, de theaters en bioscopen mogen maar een beperkt aantal gasten binnen hebben, en daarnaast is het ook nog eens te slecht weer om een mooie toertocht op je motorfiets te maken.

Nou ja, dan rest er feitelijk maar één activiteit: je motorfiets een grondige schoonmaakbeurt geven. Nu hebben we onze motorfiets uiteraard niet gekocht om te poetsen, dat schoonmaken moet daarom een klusje zijn dat snel en eenvoudig geklaard kan worden. We hebben een paar suggesties voor je.

 

Wel of geen hogedrukreiniger gebruiken?

In tegenstelling tot automobilisten (die gewoon even door de wasstraat rijden) bestaat er voor motorrijders geen snelle manier om hun tweewieler blinkend schoon te krijgen. Misschien met een hogedrukreiniger, maar daarover verschillen de meningen. Feit is dat de meeste hogedrukreinigers, zoals bijvoorbeeld die van Kärcher, meestal een druk leveren tot 125 bar. De smering van de ketting en (wiel)lagers zijn daar niet tegen bestand, met als gevolg dat deze broodnodige smeermiddelen samen met het gebruikte water door het afvoerputje wegstromen. Beter is het om gewoon de tuinslang en een zachte borstel te gebruiken. Daarnaast is het verstandig om de uitlaat even met een uitlaatplug af te dichten. Voor de kosten hoef je het niet te laten.

 

Een sopje of een gespecialiseerd schoonmaakmiddel?

De verleiding is groot om met behulp van wat afwasmiddel en water een sopje te maken. Omdat je graag resultaat ziet van je arbeid, knijp je daarom maar eens flink in de fles. Het afwasmiddel dat bij jou en ons op het aanrecht staat, is echter een redelijk agressief goedje. Het actieve element is een zuur, kijk maar op de fles. Voor aangekoekt vet en vuil op glazen, borden en pannen is een - verdund - zuur een goedje dat prima zijn werk doet. Helaas kan zuur ook agressief werken op de lak van je motorfiets, waardoor die dof wordt en na verloop van tijd ruw gaat aanvoelen. Ook zitten er inmiddels aardig wat kunststof onderdelen aan je motorfiets, ook daarvoor is zuur op termijn niet goed. Gebruik daarom een schoonmaakmiddel dat speciaal ontwikkeld is voor motorfietsen. Muc-off brengt een complete lijn schoonmaak- en onderhoudsproducten op de markt die volledig veilig in gebruik zijn en bovendien het milieu niet belasten. Bijkomend voordeel is dat gespecialiseerde schoonmaakmiddelen sneller resultaat opleveren dan een ouderwets sopje.