Koelsysteem

Koelsysteem

Het koelsysteem van de motorfiets zorgt ervoor dat de motor op de juiste bedrijfstemperatuur blijft. Zonder dit systeem zou de temperatuur te hoog oplopen, waardoor je motor kan beschadigen. Dankzij het koelsysteem presteert je motor optimaal en is de slijtage minimaal. De kwaliteit van de koelvloeistof, thermostaat, radiateur en eventuele oliekoeler speelt een grote rol in de werking van het systeem. Als een van deze componenten slecht werkt, functioneert de motor koeling niet meer optimaal. Controleer daarom regelmatig het koelsysteem van je motorfiets. Niemand wil immers met pech langs de weg staan. NR1 Motor voert een compleet assortiment aan onderdelen voor de koeling motor. We hebben onder andere radiateurs, thermostaten en oliekoelsystemen, maar ook speciale sets om het koelsysteem motor te reviseren.

Producten 1-28 van 44

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
 1. Tecnium Radiateurdop
  Tecnium Radiateurdop
  € 24,20 - € 25,25 € 24,20 - € 31,15
 2. Tourmax Waterpomp Afdiching
  Tourmax Waterpomp Afdiching
  € 29,95 - € 45,25
 3. Tourmax Thermostaat
  Tourmax Thermostaat
  € 19,95 - € 53,50
 4. Moto Professional Radiateur
  Moto Professional Radiateur
  € 139,95 - € 299,00 € 139,95 - € 387,93
 5. Samco Radiateurslangen
  Samco Radiateurslangen
  € 50,95 - € 469,00
 6. Tourmax Water Temperatuurssensor
  Tourmax Water Temperatuurssensor
  € 24,95 - € 37,95
 7. JMP Radiateur
  JMP Radiateur
  € 156,95 - € 417,50
 8. Moto Professional Radiateur en oliekoeler
  Moto Professional Radiateur en oliekoeler
  € 139,95 - € 299,00 € 139,95 - € 387,93
 9. Moto Professional Oliekoeler
  Moto Professional Oliekoeler
  € 149,95 - € 169,95
 10. JMP Radiateur
  JMP Radiateur
  € 53,96 € 71,95
 11. Tecnium Radiateur
  Tecnium Radiateur
  € 137,95 - € 175,95
 12. Tecnium Koelwater radiateur
  Tecnium Koelwater radiateur
  € 137,95 - € 143,95
 13. All Balls Racing Radiateur ventilator
  All Balls Racing Radiateur ventilator
  € 39,95 - € 339,00 € 41,36 - € 347,45
 14. Twin Air Oliekoeler Systeem
  Twin Air Oliekoeler Systeem
  € 44,95 - € 407,50 € 49,03 - € 443,48
 15. Twin Air Cover Oliekoelsysteem
  Twin Air Cover Oliekoelsysteem
  € 84,95 - € 367,50 € 92,60 - € 399,53
 16. Samco Radiateurslangen OEM Type
  Samco Radiateurslangen OEM Type
  € 64,95 - € 399,00
 17. JMP Oliekoeler
  JMP Oliekoeler
  € 123,95 - € 196,95
 18. Samco Slangen Set
  Samco Slangen Set
  € 54,95 - € 246,00
 19. Jims Geforceerde koeling cilinderkop
  Jims Geforceerde koeling cilinderkop
  € 689,00 - € 819,00
 20. Samco T-Radiateurslang
  Samco T-Radiateurslang
  € 99,50 - € 109,95

Producten 1-28 van 44

Producten 1-28 van 44

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Koelsystemen online bestellen

Het verbrandingssysteem van je motor kan bijzonder heet worden tijdens het gebruik. Om de levensduur van verschillende onderdelen te beschermen, is het belangrijk dat de temperatuur niet te hoog oploopt. Het koelsysteem zorgt voor een efficiënte koeling van de motor onderdelen. Elke motor heeft zo’n koeling motor systeem. Vroeger werden de meeste motorfietsen van een luchtgekoeld systeem voorzien. Echter, tegenwoordig geven de meeste de voorkeur aan een watergekoeld systeem.

Hoe werkt een koelsysteem?

Een motor kan over een watergekoeld of luchtgekoeld systeem beschikken en de werking van deze systemen verschilt. Bij een luchtgekoeld koelsysteem zijn er koelribben aan de buitenkant van de motor geplaatst. Deze ribben vergroten het oppervlak van de motor en nemen de warmte op om deze door de wind te laten afkoelen. Doordat er minder onderdelen nodig zijn, is dit systeem eenvoudiger dan het watergekoelde systeem. Bij een watergekoeld koelsysteem zijn er slangen rondom de cilinders en onderdelen aangebracht. Een waterpomp circuleert koelvloeistof door deze slangen naar de radiateur. De radiateur koelt de vloeistof af door lucht die erdoorheen stroomt. De koelvloeistof op waterbasis bevat ook alcohol om bevriezing, roest en oxidatie te voorkomen. Een thermostaat regelt de hoeveelheid koelvloeistof die door de motor koeling gaat. Er is ook een extra ventilator bij de radiateur als back-up in het geval van een gebrek aan rijwind. Verder is er een reservoir voor extra koelvloeistof indien nodig. Zoals je ziet zijn er meer onderdelen nodig dan bij het luchtgekoelde systeem. Dit maakt een watergekoeld systeem betrouwbaarder en beter bestand tegen extremere temperaturen.

Wat is beter lucht- of watergekoeld?

Of een luchtgekoeld of watergekoeld systeem beter is voor je motor, hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen is een luchtgekoeld systeem eenvoudiger, lichter en minder duur. Dit simpele motorsysteem kan echter ook minder efficiënt en betrouwbaar zijn. Hoewel dit koelsysteem geschikt is voor een gematigd klimaat, presteert het minder goed bij extreme temperaturen. Daarnaast kun je ook problemen ondervinden in omgevingen met minder luchtstroom, zoals steden. Een watergekoeld systeem is doorgaans efficiënter en betrouwbaarder, vooral bij lange ritten in extreme omstandigheden. Deze motor koeling heeft ook andere voordelen, zoals het verminderen van motortrillingen en minder mechanisch geluid. Aan de andere kant is een watergekoeld systeem complexer dan een luchtgekoeld systeem. Je hebt namelijk verschillende onderdelen nodig, zoals een radiateur, slangen en koelmiddeldoorgangen. Dit kan het repareren van de koeling motor duurder maken. Persoonlijke voorkeur speelt ook een rol. Zo geven sommige motorrijders de voorkeur aan het geluid van een luchtgekoelde motor, terwijl anderen liever de stilte van een watergekoeld systeem hebben.

Hoe onderhoud je een watergekoeld systeem?

Het is wel duidelijk dat het koelsysteem een essentieel onderdeel is van de motor. daarom is het handig om te weten hoe je dit systeem moet onderhouden. Door de koeling motor regelmatig te controleren, kun je problemen vroegtijdig opsporen. Dit kan je op lange termijn heel wat schade en kosten besparen. Een koelsysteem dat niet naar behoren werkt, kan immers leiden tot een oververhitte motor. Een van de belangrijkste onderdelen om te controleren is het koelvloeistofpeil. Zorg ervoor dat er voldoende koelvloeistof aanwezig is en controleer ook de kwaliteit ervan. De koelvloeistof moet helder en schoon zijn; troebele of verkleurde vloeistof moet worden vervangen. Daarnaast is het belangrijk om de radiateur, thermostaat en ventilator te controleren en schoon te maken.

Vervangende onderdelen en revisie sets

Als je merkt dat er onderdelen van het koelsysteem van je motorfiets versleten of beschadigd zijn, is het tijd om deze te vervangen. NR1 Motor biedt een breed scala aan onderdelen voor het koelsysteem. Je kunt hier bijvoorbeeld terecht voor radiatoren, thermostaten, waterpompen, koelvloeistofslangen en oliekoelsystemen. We leveren ook speciale sets om het koelsysteem van je motor te reviseren. Zo kun je het koelsysteem motor in goede staat houden. Daarbij helpen we je graag bij het selecteren van de juiste onderdelen voor de koeling motor. Neem dus gerust contact op met onze klantenservice voor meer informatie over de motor koeling.