2012 Harley-Davidson Sportster XR1200 Kilometer & Toerenteller

Voor je eigen veiligheid en een optimale brandstofefficiëntie heb je een kilometerteller en een toerenteller nodig. Met deze handige meters op je 2012 Harley-Davidson Sportster XR1200 ben je op de hoogte van belangrijke informatie. De kilometerteller motor geeft nauwkeurig aan welke snelheid je rijdt. Zo weet je zeker dat je je aan de snelheidsregels houdt en kun je voorkomen dat je vervelende post van het CJIB op de mat krijgt. Aan de hand van een toerenteller motor kun je zien op welk moment je een versnelling moet schakelen. Hiermee voorkom je dat je motor overbelast raakt en verspil je minder brandstof. In het assortiment van NR1 Motor vind je een brede selectie aan kilometertellers en toerentellers die geschikt zijn voor je Sportster XR1200 uit 2012.

25 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
  1. Daytona Digitale Meter Nano
    Daytona Digitale Meter Nano Universeel product
    € 44,95 - € 59,95 € 49,95 - € 59,95
  2. Highway Hawk Kilometerteller 61mm
    Momenteel niet leverbaar
  3. Highway Hawk Toerenteller 60mm
    Momenteel niet leverbaar

25 producten

25 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Kilometer & Toerentellers voor je Sportster XR1200 uit 2012 online bestellen

Ons leveringsprogramma omvat diverse producten voor je 2012 Harley-Davidson Sportster XR1200, waaronder analoge kilometertellers en toerentellers. Daarnaast bieden wij bijvoorbeeld ook een digitale multifunctionele cockpit die nog meer informatie kan leveren. Wij begrijpen dat je op zoek bent naar een kilometerteller motor of toerenteller motor die bij de uitstraling van jouw Harley-Davidson past. Daarom hebben wij ons assortiment zorgvuldig samengesteld, zodat je een ruime keuze hebt.

De werking van een snelheidsmeter

Op het dashboard van je Harley-Davidson Sportster XR1200 vind je de snelheidsmeter die je snelheid meet en weergeeft. Dit kan de meter op verschillende manieren doen, afhankelijk van of de motor een mechanische aandrijving heeft of niet. Bij een mechanische aandrijving wordt een elektrische zender bevestigd op het wiel of de versnellingsbak. Er kan ook gebruik worden gemaakt van een universele kabelaandrijvingsadapter. Als je Sportster XR1200 geen mechanische aandrijving heeft, kun je een magnetische of niet-magnetische snelheidssensor gebruiken. Deze sensor kan respectievelijk de draaiende magneet of spaken, remschijfbouten of sleuven van het tandwiel registreren. Vervolgens stuurt de sensor het gegenereerde signaal naar de snelheidsmeter motor op het dashboard. Tot slot zet de kilometerteller motor de snelheidswaarde om, zodat jij de snelheid nauwkeurig kunt aflezen.

De nauwkeurigheid van een snelheidsmeter

Hoewel je in de meeste gevallen blindelings op je snelheidsmeter kunt vertrouwen, kan het voorkomen dat de aangegeven snelheid iets afwijkt van je werkelijke snelheid. Een snelheidsmeter motor berekent je snelheid namelijk op basis van de diameter van de band op je 2012 Harley-Davidson Sportster XR1200. De diameter van de band kan afhankelijk van de temperatuur en belasting toe- of afnemen. Dit beïnvloedt de nauwkeurigheid van de kilometerteller motor. Om deze reden houden leveranciers van snelheidsmeters een marge aan. Volgens de wet mag een motor snelheidsmeter nooit een lagere waarde aangeven. Daarom is het wettelijk bepaald dat snelheidsmeters tot 10 procent, dat is zo'n 4 kilometer per uur, hoger mogen aflezen. Dit betekent dat jouw motor kilometerteller in bepaalde omstandigheden een iets hogere snelheid kan weergeven dan je in werkelijkheid rijdt.

Als nauwkeurigheid jouw belangrijkste vereiste is, dan is een digitale kilometerteller motor doorgaans de beste optie voor jouw Harley-Davidson. Een digitale km teller motor geeft de waarde digitaal aan in cijfers en biedt vaak meerdere functionaliteiten. Dit geldt ook voor een digitale toerenteller motor. Op het digitale scherm kun je nauwkeurig aflezen hoeveel toeren de motor draait.

Een defecte snelheidsmeter herkennen

Een defecte snelheidsmeter kan veroorzaakt worden door een verroeste snelheidsmeterkabel, een zwakke of losse veer in de snelheidsmeter of een defecte accu. Controleer eerst de kabel op breuken, beschadigingen of roest en vervang deze indien nodig. Als je Harley-Davidson Sportster XR1200 een digitale snelheidsmeter heeft, kan een probleem met de accu de werking verstoren. Onnauwkeurige metingen kunnen ook worden veroorzaakt door een zwakke of losse veer.  Schokken tijdens het rijden over ongelijke terreinen kunnen tevens de snelheidsmeter motor beschadigen. Hoewel de werking van de snelheidsmeter geen directe invloed heeft op de prestaties van je Sportster XR1200, is het raadzaam om deze zo snel mogelijk te vervangen. Het is immers belangrijk om te weten hoe hard je precies rijdt om boetes en ongelukken te voorkomen.

De werking van een toerenteller

Er bestaan twee verschillende soorten toerentellers, namelijk mechanische en elektronische toerentellers. Bij de mechanische toerenteller zorgt een kabel ervoor dat een roterende as verbonden is met een bewegend onderdeel in de motor of transmissie. De roterende as die in verbinding staat met de meter bepaalt de stand van de naald. De werking van de elektronische toerenteller is anders. Hierbij is er een magnetische pick-up in de buurt van een roterend onderdeel in de motor, die elektrische pulsen produceert die evenredig zijn aan het toerental. De frequentie wordt vervolgens omgezet door circuits in de toerenteller, waardoor je het  juiste toerental digitaal kunt aflezen.

De voordelen van een toerenteller op je 2012 Harley-Davidson Sportster XR1200

Het is handig om een toerenteller op je Harley-Davidson Sportster XR1200 te hebben, omdat het je duidelijke informatie geeft over de snelheid waarmee de motor draait. Het toerental is namelijk een belangrijke indicator voor de prestaties en de belasting van de Sportster XR1200. Een toerenteller kan ook helpen om het brandstofverbruik te optimaliseren en de capaciteit van de motor te maximaliseren. Daarbij kan het helpen om slijtage aan de motor en het risico op oververhitting verminderen. Een toerenteller helpt tevens bij het op tijd schakelen waardoor het de levensduur van de transmissie verlengt.

De oorzaken van een defecte toerenteller

Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat de toerenteller op je 2012 Harley-Davidson Sportster XR1200 slecht functioneert. Je kunt mogelijk te maken hebben met een slechte verbinding bij de spoelen of een slechte aarding. Hierdoor kan de toerenteller uitvallen of onnauwkeurige meetresultaten weergeven. Insgelijks kunnen beschadigde of gebroken draden de werking van de toerenteller beïnvloeden. Daarnaast kunnen defecte condensatoren leiden tot storingen in de werking van de toerenteller. De condensatoren slaan de elektrische lading namelijk op en laten deze los om stroom in een circuit te stabiliseren. Wanneer ze hun werk niet goed kunnen doen, kan dit leiden tot een defecte toerenteller. Om dergelijke problemen te voorkomen is het verstandig om de motor toerenteller op je Harley-Davidson regelmatig na te kijken.

Stuurbeugels en stuurclips

Bij NR1 Motor vind je een uitgebreid aanbod van toerentellers en kilometertellers geschikt voor je 2012 Harley-Davidson Sportster XR1200. Je kunt kiezen voor een analoge of digitale snelheidsmeter motor. Er zijn ook diverse stijlen zoals vintage of GP-style. Daarnaast bieden we multifunctionele meters aan die de snelheid, het toerental en de temperatuur van je Sportster XR1200 laten zien. Voor het bevestigen van de meter op het stuur kun je bij ons terecht voor alle benodigde montagematerialen, zoals verschillende stuurbeugels en stuurclips. Of je nu een beperkt budget hebt of op zoek bent naar iets specifieks, bij ons vind je altijd een passende snelheidsmeter of toerenteller motor voor jouw Sportster XR1200 uit 2012.